Nyomtatás

Tisztelt Látogató!


Berkesd község polgármestereként tisztelettel köszöntöm Önt honlapunkon.
Mielőtt betekintene a tartalomba, kérem, engedje meg, hogy néhány szóval bemutassam Önnek Berkesd "emberi arcát", hogy a böngészés során fellelhető sok száraz információt megtölthessem a mögöttük élő emberek világával.
A mi falunk egy csodálatos helyen fekszik a Baranyai-dombságban, a Mecsek hegység keleti oldalán. Egy-egy magasabban fekvő dombról körültekintve lenyűgöző panoráma tárul elénk. A dombok hajlatain végignyúló szántóföldek, az azokat körülölelő erdők látványa magával ragadja az embert.
A mi falunk -mivel zsákfalu- mentes a nagy forgalomtól, csendes, levegője tiszta. Berkesden a házak nagy része előtt széles előkert van zöldfelülettel, sövénnyel és fákkal. Az "alsó falu" öreg fáinak hatalmas lombajai nyáron szinte átkarolják az utat, így adva enyhet az ott közlekedőknek.
A mi falunk sok szép házat, házrészt, kerítést rejt, melyeket meg kell őriznünk az utókornak. Ezeknek az épületeknek nagy része felújításra szorul. Reméljük az elkövetkezendő években erre is sor kerül, hisz történelmünk megőrzése alapvető feladatunk.
A mi falunk népességszám csökkenése az utóbbi években megállt, sőt lassú növekedést mutat. A megüresedett házakat fiatal, családot vállaló emberek vásárolták meg. Ez is azt mutatja, hogy Berkesd fejlődő település.
A mi falunk lakói több nemzetiségből tevődnek össze. Legtöbbjük magyar, de vannak cigányok, németek, horvátok és szlovákok is. Jelenleg egyetlen lakóház van külföldi állampolgár birtokában. Ha a későbbiekben több ilyen letelepedőnk lenne, az színesítené a falu életét.
A mi falunk lakói is -hasonlóan más falvakhoz- szeretnék, hogy minél komfortosabb, rendezettebb, otthonosabb legyen a lakóhelyük. Ehhez hozzátartozik többek között a meglévő intézményhálózat megtartása és fejlesztése, az infr
astruktúra megfelelő szintű fejlődése, a munkavégzés biztonsága.
Célunk, hogy a Berkesden lakók otthonuknak érezzék a települést. Mert az ember idegenben csak átutazó, az életét leélni otthon akarja.


Üdvözlettel:

polgarmester

Kapitány Zoltánné polgármester